Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ελληνικός ορθογράφος στο Word 2011 για Mac

Ο ορθογραφικός έλεγχος στο Microsoft Word για Mac είναι μια πονεμένη ιστορία! Η Microsoft αρνείται να παρέχει στους Έλληνες χρήστες όχι μόνο εξελληνισμένο περιβάλλον, αλλά ορθογραφικό έλεγχο και συλλαβισμό, σε αντίθεση με τους «προνομιούχους» χρήστες windows.

Η μόνη μέχρι σήμερα λύση στο πρόβλημα αυτό ήταν η αγορά των εργαλείων γλωσσικού ελέγχου της Neurolingo καταβάλλοντας το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 60 € περίπου.

Στην προσπάθειά μου να βρω τρόπο να αποκτήσω ορθογραφικό έλεγχο στο word χωρίς να χρειαστεί να αγοράσω την παραπάνω εφαρμογή δοκίμασα πολλά. Στο Office 2008 όλες οι προσπάθειές μου έχουν αποτύχει! Δοκιμάζοντας όμως την τελευταία beta έκδοση του Office 2011, νομίζω πως βρήκα μια λύση!

Δεν είμαι σε καμιά περίπτωση προγραμματιστής και έτσι μου ήταν δύσκολο να προσπαθήσω να καταλάβω πως λειτουργεί ο τρόπος ορθογραφικού ελέγχου στο word. Που βρίσκονται τα λεξικά και σε τι κώδικα είναι γραμμένα.

Τα μόνα εργαλεία που είχα στη διάθεσή μου ήταν το ελληνικό λεξικό el_GR.dic του openoffice.org  και τον αγγλικό ορθογράφο English Speller.proofingtool του Office.

Έτσι με τη βοήθεια του el_GR.dic δημιούργησα ένα Custom Greek Dictionary.dic για το word και στη συνέχεια μετέτρεψα το English Speller.proofingtool σε Greek Speller.proofingtool, αλλάζοντας μόνο κάποιες παραμέτρους στο info.plist.

Αν θέλετε να το δοκιμάσετε δε έχετε παρά να κατεβάσετε από εδώ τα  Custom Greek Dictionary.dic και Greek Speller.proofingtool. To πρώτο να το ορίσετε ως custom dictionary για την Ελληνική γλώσσα στα Preferences του word, ενώ το δεύτερο να το τοποθετήσετε στο φάκελο /Applications/Microsoft Office 2011/Office/Shared Applications/Proofing tools.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να δουλέψει ο ορθογράφος είναι να ορίσετε ως γλώσσα κειμένου την Ελληνική!

Καλή επιτυχία και περιμένω τα σχόλιά σας!


Υ.Γ. Σε γενικές γραμμές φαίνεται να λειτουργεί σωστά. Όταν γράφω όμως ελληνικό κείμενο που εναλλάσσετε με αγγλικό, έχω παρατηρήσει ότι κάποιες φορές «μπερδεύεται» και δεν αναγνωρίζει την γλώσσα κειμένου. Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να οριστεί εκ νέου η γλώσσα κειμένου στα Ελληνικά.